Sex innovativa Lundaidéer prisade
På tisdagen uppmärksammades sex av de mest innovativa idéerna och projekten som just nu finns inom Lunds universitet.
På tisdagen uppmärksammades sex av de mest innovativa idéerna och projekten som just nu finns inom Lunds universitet. Idégivarna fick dela på totalt 500 000 kronor när Lunds universitets och Sparbanken Skånes Pris för Framtidens innovationer delades ut. Bland vinnarna märktes ett energilagringssystem som använder sig av förbrukade bilbatterier och en ny metod för att bedöma strokerisk.
Priset för Framtidens innovationer har delats ut till tre studentprojekt och tre forskarprojekt på Lunds universitet sedan 2017 för att uppmärksamma banbrytande idéer som har förutsättningar för att förändra vår värld till det bättre. I år delade sex vinnare på 500 000 kronor.
De vinnande idégivarna i studentklassen är Paula Runsten and Felix Kruse. De jobbar med ett energilagringssystem som med hjälp av återanvända batterier från elbilar kan stödja övergången till förnybar energi och minska elkostnader. Lösningen skulle kunna ge batterier ett andra, produktivt liv genom att integrera dem i elnätet med modulära system som kan anpassas efter kapacitet och effekt, vilket möjliggör utbyggnaden av förnybar energi.
– Vi har en stor passion för batteriernas möjligheter och att göra en inverkan på klimatförändringen, säger Paula Runsten och Felix Kruse.
Två andra projektidéer i studentkategorin fick hedersomnämnande. Det handlade dels om ett hybridkraftverk som drivs av koncentrerad solkraft, dels om ett pantsystem för kläder.
Även idéer från anställda på Lunds universitet prisas. Det stora innovationspriset vann Magnus Cinthio, Tobias Erlöv och Isabel Gonçalves för sitt projekt Medqus. Teamet utvecklar en ny typ av diagnostik för att identifiera patienter med hög risk för stroke och hjärtinfarkt. Forskarna har tagit fram en metod som via ultraljud kan analysera vävnadsinnehållet av förträngningar i halskärlen, och därmed kan leda till bättre kliniska beslut som operation eller behandling. Sett globalt, är hjärtinfarkter och stroke den vanligaste orsaken till sjukdom och död. Att bli bättre på att bedöma risker kan rädda liv.
Hedersprisen för anställda på Lunds universitet gick dels till ett projekt för att ta fram gynnsamma bakteriestammar för hållbar odling och förpackning av bladgrönsaker, dels till en hjärninspirerad metod för att förbättra effektiviteten vid dataöverföring.
Syftet med priset är att uppmärksamma och premiera innovativa idéer, och det är ett sätt att nyttiggöra den kunskap och forskning som finns vid Lunds universitet.
– Innovationer lägger grunden till framtidens välstånd. Som sparbank verkar vi för regionens utveckling och just att stödja idéer, forskare och entreprenörer är viktigt för oss. Med innovationspriset vill vi idag vara med och lyfta fram de initiativ som kan göra den stora skillnaden imorgon, säger Björn Ovander, bankchef för Sparbanken Skåne i Lund.
– Innovationer är avgörande för att lösa dagens utmaningar. Priset belyser den otroliga innovationskraft som finns på Lunds universitet och hur mycket nytta den kan skapa för människor, samhället och miljön, säger Niclas Nilsson, innovationsdirektör vid Lunds universitet.
Pristagare 2023 – kategori Anställd
Första pris: Priset för Framtidens innovationer
’Ny metod för att bedöma strokerisk’
Magnus Cinthio, Tobias Erlöv och Isabel Goncalves
Hederspris
’Användning av gynnsamma bakteriestammar för att öka skörd, förlänga hållbarheten och minska risken för matförgiftning av grönsaker’
Elisabeth Uhlig och Åsa Håkansson
Hederspris
’Ny hjärninspirerad metod för att förbättra dataöverföringseffektiviteten och minska energiförbrukningen’
Kaan Kesgin och Henrik Jörntell
Pristagare 2023 – kategori Student
Förstapris
’Energilagringssystem med hjälp av återanvända batterier från elfordon’
Paula Runsten och Felix Kruse
Hederspris
’Kombinerad solkraft och termisk lagring’
Martin Arvidsson och Hampus Hammarbäck
Hederspris
’Minska textilavfall genom att ett pantsystem för begagnade kläder’
Grzegorz Mróz, Marta Mossakowska och Emil Henriksson
Om priset
Sparbanken Skåne delar tillsammans med Lunds universitet ut sammanlagt 500 000 kronor till framtidens innovationer. Priset är tänkt att främja och uppmuntra nyttiggörande av kunskap vid universitetet. Tävlingen är öppen för alla anställda och studerande vid Lunds universitet och idéer och projekt inom alla discipliner är välkomna, så länge de inte ännu nått kommersiell fas.
Idéer som ännu inte har realiserats bedöms på hur stark den framtida innovationen kan bli. Juryn letar efter innovationshöjd, behov, samhällsvärde, hur idén kan främja de globala hållbarhetsmålen, samt skalbarhet och tittar även på teamets driv och passion. I de två kategorierna Anställd respektive Student delas ett förstapris och två hederpriser ut vardera.
Läs mer om pristagarna (innovation.lu.se)