Framtidens innovationer prisbelönade

Framtidens innovationer prisbelönade

Forskare och studenter med innovativa idéer fick ta emot ära, applåder och totalt 200 000 kronor!

När Lunds universitets och Sparbanken Skånes pris för framtidens innovationer delades ut på universitetets Innovationsafton den 20 mars.

Finalisterna – tre studentprojekt och tre forskarprojekt – fick alla möjlighet att pitcha sina idéer på scen. Av de anställda vid universitetet som tävlade stod Roland Andersson och Daniel Ansari som segrare. De har utvecklat en metod som med ett enkelt blodprov gör det möjligt att i ett tidigt skede och med mycket hög sannolikhet hitta och diagnosticera en av de allra dödligaste cancerformerna, bukspottskörtelscancer.

Bland studenterna vann Henrik Hagelin som utvecklat ett system som i realtid kan simulera skogsbränders spridning. I Sverige har omfattande skogsbränder de senaste åren inneburit stora kostnader för samhället. Även globalt är skogsbränder är ett stort problem, och mycket tyder på att det inte blir mindre till följd av klimatförändringar.
Syftet med priset är att uppmärksamma och premiera innovativa idéer som ett sätt att nyttiggöra all den kunskap som finns vid Lunds universitet.

-Vi verkar aktivt för regionens utveckling och i vårt uppdrag ingår att stödja projekt som främjar bland annat forskning, utbildning och näringsliv. Att uppmuntra och uppmärksamma innovation är väldigt angeläget för oss, säger Katarina Andrén, vd för Sparbanksstiftelsen Finn.