Alla kan gympa prisas för förnyelse inom skånsk idrott

Alla kan gympa prisas för förnyelse inom skånsk idrott

Alla ska kunna gympa - oavsett förutsättningar och eventuella funktionsnedsättningar.

Med avstamp i denna tanke var Birgitta Green en av dem som fick idén om träningskonceptet ”Alla kan gympa”. Nu prisas initiativet av Sparbanksstiftelserna* i Skåne.

Alla kan gympa är ett koncept inom gymnastiken som riktar sig framförallt till barn och unga med olika typer av funktionsnedsättningar och som idag finns i ungefär tio föreningar i Skåne. Nu tilldelas konceptet priset Årets förnyare som lyfter fram initiativ som på ett eller annat sätt bidrar till förnyelse inom skånsk idrott.

– Det är så fantastiskt att få priset Årets förnyare. Det är med väldig glädje vi ska förvalta det och jag hoppas att det blir ännu fler föreningar i Skåne som kan erbjuda Alla kan gympa-konceptet framöver, säger Birgitta Green, gymnastikledare och en av eldsjälarna till träningskonceptet.

Bakom idén Alla kan gympa finns gymnastikledaren Birgitta Green. Hon började träna gymnastik redan som liten och har varit engagerad i sporten som ledare i många år. Men det var när hon fick dottern Matilda, år 2000, som tankarna om att det behövs lustfylld träning för alla typer av människor ställdes på sin spets. När Matilda var mycket liten visade det sig att hon hade någon form av funktionsnedsättning. Men inte förrän hon fyllde 10 år fastställdes att hon hade diagnosen Retts syndrom, som är en ovanlig sjukdom och som leder till svåra funktionsnedsättningar.

Det som för många barn kom naturligt med utvecklingen behövde istället Matilda, redan som liten, träna mycket på i vardagen. Under uppväxten var ingenting en självklarhet för Matilda. Allt behövde de öva tillsammans, från att rulla till att krypa och senare från att stå till att gå. För Birgitta och hennes familj var det en ständig utmaning att öva tillräckligt med dottern och Birgitta kände att det ofta saknades glädje i att träna eftersom träningskraven var höga.

– Men när jag en dag satte ihop en liten slinga med musik blev Matildas träning både roligare och effektivare. Då kändes det inte jobbigt längre, säger Birgitta.

Att ta hjälp av gymnastikens miljöer skulle också visa sig underlätta. Birgitta minns speciellt ett tillfälle när Matilda var fyra år och kom in i en stor gymnastiksal med sin anpassade gåstol. Att ha stora utrymmen att röra sig gjorde stor skillnad mot den trånga hemmamiljön.

-Jag kommer ihåg hur hon for iväg över golvet, vi hade inte ens hunnit tända ljuset i gympasalen. Då tänkte vi att det här är ju perfekt! Alla borde få chans att öva i en rymlig och mjukare miljö, säger Birgitta och tycker att det finns mycket att ta till vara i gymnastikens kunskaper.

2004 fick Birgitta och en av hennes vänner en idé om att starta en gymnastikgrupp för barn med speciella behov genom föreningen Ling i Helsingborg. Svaret från föreningen var positivt och inom två veckor var gymnastikgruppen ett faktum.

– Vi hade fyra barn i gruppen när vi startade det året men idag är vi 60 Alla kan gympa gymnaster i vår förening.

I Alla kan gympa strävar man alltid efter att anpassa verksamheten utifrån varje enskild deltagares behov. Vill man starta en grupp behöver man tillhöra en gymnastikförening och för den som vill bli ledare för personer med funktionsnedsättning finns det också möjlighet att gå en kurs via Gymnastikförbundet.

– Vi vill att det ska vara enkelt att starta! Vi har ingen licensavgift och om man vill starta konceptet i sin förening kan man ta del av det material som vi har tagit fram för att komma igång, säger hon och tillägger att många varit och hälsat på Birgitta i deras lokaler för att få inspiration.

Varför är det viktigt att alla kan gympa?

-På köpet får du inte bara motorik utan så mycket mer. Det sociala samspelet, kommunikation, kompisar och aktivitet. Jag är ganska övertygad att om vi inte haft gymnastiken hade Matilda förmodligen varit mycket hemma och bara haft vuxenkontakt. Alla kan gympa ger ett ökat självförtroende och en ökad självkänsla. Man växer.

Årets förnyare tilldelas 100 000 kronor och pengarna kommer att användas till att göra konceptet tillgängligt för fler i Skåne. Bakom priset står Sparbanksstiftelserna* i Skåne.

Vi Sparbanksstiftelser tillsammans vill lyfta fram goda exempel som kan inspirera fler att utveckla sin verksamhet inom konceptet Alla kan gympa. Vi hoppas att priset ska bidra till vidare spridning i stiftelsernas alla verksamhetsområden. Vi är övertygade om att alla verkligen kan gympa och att det ger kraft till både individer och samhället i stort, säger Sanne Mårtensson, VD, Sparbanksstiftelsen Skåne.

*Sparbanksstiftelserna i Skåne är Sparbanksstiftelsen 1826, Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta, Sparbanken Skånes Ägarstiftelse Finn, Sparbanksstiftelsen Skåne och Stiftelsen Gripen.